Obsah

Český zahrádkářský svaz v Žeravicích

 

Předseda: Oldřich Ludva

Jednatel: Vladimír Žůrek

Pokladník: Ing. Petr Poizl

Členové :

Pohanka Jiří, Žůrek Josef, Žůrek Petr, Kozina Lubomír, Forman Josef, Oršuliak Karel, Menšík Oldřich, Ing. Pres Stanislav, Ing Bělík Milan

TRADIČNÍ VÁNOČNÍ „OLIZ“ VÍDEŇSKÉHO SKLEPU

TRADIČNÍ VÁNOČNÍ „OLIZ“
VÍDEŇSKÉHO SKLEPU

sobota 16. 1. 2010

Tato tradiční ochutnávka, konající se pravidelně mezi vánočními svátky, se ten-tokrát opozdila a konala se až ve třetím týdnu ledna – vůbec jí to neuškodilo, spíš naopak – víno bylo zralejší. Pro nezasvěcené bych ještě přidal pár infomací – tradičně se zde setkávají členové „Žůrkovic vinařského klanu“ a jejich přátel – jsou na něm. jako na málokteré sklepní akci přítomny i ženy a letos dokonce v přesilovce. Tím je zapříčiněna i nezvyklá atmosféra, vymykající se ryze muž-ským hodnocením – panuje na nich hlučnost odborně označovaná jako „frmol v drůbežárně„. Jak jsem se již zmínil, tento oliz není jen obyčejné poíjení, ale pod cíleným vedením šéfa hodnocení, stávajícím jednatelem zahrádkářů, se provádí důsledné posuzování kvality vzorků. Jelikož je jednatel ve vinařině odborně fun-dován (asi se potatil, když otec Jan byl s dodnes je jedním z nej- vinařů obce) a navíc stále studuje i zahraniční odb.literaturu. Nastudované nové trendy musí ale někde vyzkoušet a kde jinde, než na vlastních lidech. Tak už na nich vyzkoušel hodnocení v profesionálním stovkovém systému (letos to byl jen obyčejný dvacítkový) a právě na popisované letošní akci zavedl fígl, používaný v mezi-národních soutěžích – k zamezení zvýhodňování svých vzorků degustátory nechal synovce, který připravoval hodnotící archy, názvy vzorků zakódovat (viz obrázek níže) – nikde nejsou uvedny samostatně odrůdy – vždy spolu s podob-nými.

(text i foto I.Kadaňka)

 

Nyní několik čísel : sešlo se tu 36 vzorků (plus vzorek nultý a jeden dodatečně přidaný) ze šesti spřátelených sklepů. Degustátorů bylo celkem i se mnou a služ-bou u kamen (topičkou jako vždy byla osmdesátiletá maminka hostitelky, která měla rovněž na starosti i průběžné doplňování pochutin na stolech a hlavně pa-třičný ohřev klobás na konci degustace). Nalévání vzorků bylo dost svižné a tím i čas na hodnocení byl poněkud knap – zajímavostí hodnocení u Žůrků je hlasité hlášení hodnocení postupně všemi degustátory, což přináší až netušené možnosti značně hlučné zábavy. V paměti mám loňský extrémní případ, kdy novicka z velkého města vyřvávala své hodnocení vzorku ještě před jeho ochutnáním. Jak vypadal „panenský“ protokol jsem již ukázal – nyní arch na konci degustace.

Po olíznutí všech 37 vzorků a vyhlášení výsledků hodnocení včetně zveřejnění skutečných odrůd jednotlivých vzorků a rovněž ze kterého z šesti soutěžících sklepů pocházejí, následovala přestávka s občerstvením. Podávala se pravá teplá klobása od uzenáře p.Klobásky z Těmic. Nechyběla káva a různé pamlsky z ku-chyně hostitelky. Poté následovalo druhé kolo – ochutnávání sporných vzorků a dolaďování jejich hodnocení. A tak se ladilo dokud bylo co – až vše došlo, šlo se domů. Zpráva i řada fotek má i skrytý cíl – poskytnout návod, jak zvelebit domácí akce vinařů a zábavnou soutěživou formou dovést starší generace za jeden stůl s nejmladšími a utužit tak nejen rodinné vazby, ale přitáhnout mladé k péči o výrobu vína.

(text i foto I.Kadaňka)